Lady Eastlake

Elizabeth Eastlake (født Rigby) 1809-93 Engelsk kunstkritiker, oversætter, forfatter


Elizabeth Eastlake, som regel kaldet Lady Eastlake, blev gift med Charles Eastlake i 1849. Hun var forfatter, kunstkritiker og kunsthistoriker og spillede en central rolle i det engelske kunstmiljø i Victoriatiden. Hun blev en nær ven af den danske billedkunstner Elisabeth Jerichau Baumann, som hun mødte sammen med sin ægtefælle i London (se brevet dateret 23. april 1858). Lady Eastlake blev siden en støtte for Jerichau Baumann, og hun hjalp den danske kunstner med at navigere i den engelske kunstverden, når hun skulle udstille og sælge værker eller finde egnede personer at portrættere (se deres øvrige brevveksling under emneordet Elisabeth Jerichau Baumanns kunstneriske aktiviteter i England).

Lady Eastlake var født i Norge, hvor hun som barn blev undervist i både tegning, fransk og italiensk. I 1827 blev hun sendt til rekonvalescens efter en sygdomsperiode i Tyskland og Schweiz, hvor hun begyndte at skrive og oversætte. I 1841 fik hun udgivet rejsebogen A Residence on the Shores of the Baltic. Hun blev en af de første kvinder, som regelmæssigt skrev i tidsskriftet The Quarterly Review.
I 1842 flyttede hun til Edinburgh med sin familie, og her begyndte hun at komme i intellektuelle og kunstneriske miljøer.
Da hun i 1849 giftede sig med Charles Eastlake, som var direktør for National Gallery, fortsatte hun med at skrive kunsthistoriske essays og oversætte fra bl.a. tysk til engelsk. Især italiensk kunst optog hendes interesse.
I 1850’er og 1860’erne rejste hun ofte rundt i Europa sammen med sin mand for at finde egnede værker til National Gallery.