Tilbage til B

Friederike Brun

Salonværtinde på Sophienholm og veninde af Kamma Rahbek.
Friederike Brun var datter af Balthasar Münter, som præst ved den tyske kirke i København, St. Petri. I 1770’erne kom hun i den tyske læge von Bergers hjem på Bakkehuset, hvor der blev holdt musikalske saloner.
I 1778 mødte Friederike Brun digteren Johannes Ewald, hvilket blev udsalgsgivende for hendes egne ambitioner som forfatter. Få år senere debuterede hun med en digtsamling (1782), som blev støttet af faren. Året efter udkom hendes rejseroman Tagebuch meiner ersten Reise, og samme år giftede hun sig med købmanden Constantin Brun.
I 1789 rejste hun for første gang på kurrejse til Pyrmont under ledsagelse af forfatteren Jens Baggesen. Året efter foretog hun endnu en rejse og dagbøgerne med rejsebeskrivelser herfra udkom i fire bind i årene 1799-1801. På denne rejse mødte hun den schweiziske filosof Karl Victor von Bonstetten.
Rejselivet fortsatte af tre omgange: 1795-97, 1801-03 og 1805-10 og gik typisk til Tyskland, Schweiz og Italien, hvor hun mødte tidens førende filosoffer, kunstnere, digtere og videnskabsmænd. I 1810 vendte hun tilbage til Danmark, og fra 1810 til 1816 skabte hun en berømt salon på landstedet Sophienholm i sommermånederne og i familiens palæ i Bredgade i vinterhalvåret. Salonerne var inspireret af italienske og franske forbilleder, og i hendes saloner kom digtere som von Matthisson, Adam Oehlenschläger, Jens Baggesen, J.L. Heiberg og komponisterne C.E.F. Weyse og J.A.P. Schulz.
Udover prosa og lyrik skrev hun flere artikler og kunstkritikker. Hun var veninde med forfatteren Madame de Staël og i forbindelse med venindens død skrev hun en nekrolog i det tyske tidsskrift Morgenblatt für gebildete Stände. Den udkom i oversættelse i Knud Lyne Rahbeks tidsskrift Minerva. I 1812 stiftede hun bekendtskab med Kamma Rahbek og de opbyggede et venskab, som varede indtil Kamma Rahbeks død i 1829. Kamma renskrev en del af Friederike Bruns manuskripter, de brevvekslede hyppigt og besøgte hinanden flere gange. I brevene kalder Friederike Brun Kamma Rahbek for Bocca-Mela, mens Friederike Brun fik tilnavnet “Den grandiose” i Bakkehusets personkreds.

Referencer

Bobé, Louis: Frederikke Brun og hendes Kreds Hjemme og Ude, København, 1910
Christensen, Rikke: Kendt og ukendt. Ni litterære profiler fra oplysningstiden, København, 2010, 83-91
Müller, Adelheid: Sehnsucht nach Wissen, Berlin, 2012
Povlsen, Karen Klitgaard (red.): Salon på Sophienholm omkring år 1800, Sophienholm, 2010
Sørensen, Anne Scott (red.): Nordisk salonkultur, Odense, 1998
Valore, Peter Braams: Guldaldertidens kvinder, København, 1989

Sidst opdateret 09.08.2017

Friederike_brun__besk_ret_

Friederike Brun

Sophie Christiane Friederike Brun (f. Münther) 1765-1835 Dansk forfatter, salonværtinde
Omtalt i9 breve